ATT ARRANGERA DANS

Har du frågor kring att arrangera dans?

Du är alltid varmt välkommen att prata med oss på Danscentrum Syd, om både stort och smått kring dans som scenkonst, i skolan eller dans och koreografi inom andra projekt. Kontakta jeanette@danscentrumsyd.se för att veta mer.

Är du intresserad av Skapande skola eller Skapande förskola? Här finns information om aktuella projekt!

Bilder från Danscentrum Syd, foto Jeanette Thuresson

Om dansgolv & lokal

DANS - SÅ FUNKAR DET

Ett dansgolv behöver vara uppreglat så att det kommer upp en bit från golvet. På så sätt skapas ett golv med svikt i så att dansarna inte hoppar direkt på betong som underlag.

När golvet är reglat med brädorna så täcks det oftast med ett skummaterial och sedan MDF /Plywood. Avslutningsvis läggs ett träslag på, t.ex björk.

Därefter väljs en passande dansmatta som finns i olika tjocklekar beroende om den skall vara portabel eller fast monterad. Dansmattan kan också väljas utifrån dansstilar som balett, stepp eller streetdance t.ex. För vissa dansstilar passar det bra med ett slätt trägolv.

Ett bra golv är en nödvändighet för att kunna förebygga skador och förslitningar samt för att vid mer tekniskt svåra övningar kunna träna upp den styrka som behövs för att dansa. Detta gäller för alla dansstilar och är en förutsättning för att bedriva dansundervisning.

Speglar är ingen nödvändighet för dansproduktion men kan vara bra vid viss dans, då med fördragbara gardiner.

God ventilation och en normal rumstemperatur är en förutsättning.

Kontakta gärna oss på Danscentrum Syd om du har frågor!

Bilder från LBdansgolv
Johanna Jonasson, Memory Wax, ur föreställningen 'Andas'

Samarbeten

Under 2022 har Danscentrum Syd ett flertal samarbeten för att sprida danskonst lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Är du arrangör och vill komma i kontakt med danskonstnärer, kontakta jeanette@danscentrumsyd.se


---------------------------------------------------------------------------------------

  • 2016-2020:

VASS är scenkonst som ifrågasätter samtiden och undersöker framtiden. Dessutom är den producerad i Skåne. VASS är ett samarbetsprojekt mellan Riksteatern Skåne, Teatercentrum Södra, Danscentrum Syd, teatrar, danskompanier och teaterföreningar i Skåne. VASS tar föreställningarna till publiken och visar att det går att arrangera frigruppsföreställningar utanför storstäderna.

Medverkande

2020: Memory Wax, Andas, Ingrid Rosborg Passing Space

Höst 2018/vår 2019: Lidia Wos, Because the day was sunny

Höst 2017/vår 2018: Danstapas, med Ingrid Rosborg, Viktor Fröjd och Maria Naidu, producerad av Danscentrum Syd/Marie Sol Sandberg

Vår 2017: Khamlane Halsackda, The Doctor

Höst 2016: Memory Wax med Crisálida och Ingrid Rosborg med The journey/Clay life after you

Danstapas; solon av Maria Naidu, Ingrid Rosborg, Viktor Fröjd, producerad av Marie Sol Sandberg/Danscentrum Syd. Foto Martin Lindeborg.